Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Πιο εθιστικά και από τα ναρκωτικά για τους νέους: κινητά και twitter!

Παρόμοια με... στερητικά σύνδρομα των ναρκομανών ή των καπνιστών αισθάνεται η πλειοψηφία των νέων όταν "είναι μακρυά" από τα τεχνολογικά gadgets τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η τρομακτική αυτή παρομοίωση δηλώνει το ότι τα κινητά, τα λάπτοπ αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα "ήρθαν για να μείνουν".

Οι 4 στους 5 μαθητές που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη ένιωθαν πανικό, σύγχυση, σημαντική ψυχική και σωματική αγωνία αλλά και ακραία απομόνωση, όταν αναγκάστηκαν να μη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε τεχνολογική συσκευή για μια μόλις μέρα, σύμφωνα με τη βρετανική ιστοσελίδα telegraph.
Αυτό που προέκυψε από τη μελέτη ήταν ότι οι μαθητές δήλωναν "εθισμένοι" στη νέα τεχνολογία, δηλαδή στα κινητά τηλέφωνα, τα λάπτοπ, τις τηλεοράσεις αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook και το twitter, σε βαθμό που είναι εθισμένος με το τσιγάρο ένας καθημερινός καπνιστής ή ένας ναρκομανής με τη δόση του.
Η πλειοψηφία 1000 φοιτητών από δώδεκα Πανεπιστήμια οι οποίοι βρίσκονταν μεταξύ δέκα διαφορετικών χωρών (όπως η Βρετανία, η Αμερική και η Κίνα), δεν ήταν σε θέση να "αποφύγει" εθελοντικά τη χρήση τέτοιου είδους συσκευών για μία ολόκληρη ημέρα!
Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν απογοητευτικό: οι περισσότεροι φοιτητές απέτυχαν να αντέξουν ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς τις αγαπημένες τους συσκευές. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Πανεπιστημιακό Κέντρο για τα ΜΜΕ και τη δημόσια Ατζέντα(ICMPA) και Ακαδημίας του Σάλτσμπουργκ είχε τον τίτλο " Ένας κόσμος χωρίς καλώδια".
Οι λέξεις που χρησιμοποίησαν οι φοιτητές για να περιγράψουν τους εαυτούς τους και το τι ένιωθαν όταν ήταν "μακρυά" από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους ήταν : νευριασμένος, σύγχυση, άγχος, ευερέθιστος, ανασφαλής, νευρικός, ανήσυχος, τρελός, εθισμένος, πανικόβλητος, ζηλότυπος, οργισμένος, μόνος, εξαρτημένος, καταθλιπτικός, νευρικός και παρανοϊκός.
"Είμαι εθισμένος. Δεν έχω ανάγκη από αλκοόλ, ούτε κοκαΐνη. Τα media είναι το ναρκωτικό μου. Χωρίς αυτά νιώθω ότι χάνομαι", δηλώνει ένας βρετανός μαθητής ανάλογης έρευνας φανερώνοντας τις τρομακτικές διαστάσεις του ζητήματος.
Άλλοι παραδέχονται ότι περνούν έως και 15 ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή, την τηλεόραση, ή μιλώντας στο κινητό. Αυτή είναι και η "τροφή" τους από ότι φαίνεται!
Η ζωή των νέων, φαίνεται να είναι κυριολεκτικά "στην πρίζα", αφού δεν μπορούν να διανοηθούν μια μόλις μέρας τους χωρίς την τεχνολογία κάτι που αρχίζει να ανησυχεί ιδιαίτερα ειδικούς και μη...!

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ



Η καλύτερη τροφή για τον άνθρωπο που υπάρχει είναι αναμφίβολα το γάλα .Δυστυχώς όμως το γάλα δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ χρονικό διάστημα διότι εύκολα αλλοιώνεται και γίνεται, ακατάλληλο για κατανάλωση. Αυτό ήταν ιδιαίτερα αληθές την αρχαία εποχή που η γνώση   και τα μέσα ήταν ελάχιστα και πρωτόγονα. Έτσι προέκυψε η ανάγκη να μετατραπεί το γάλα σε κάποιο προϊόν που να διατηρείται και να έχει την υψηλή βιολογική αξία του γάλακτος. Ένα τέτοιο προϊόν είναι και το τυρί που η ανακάλυψη του έγινε οπωσδήποτε τυχαία.
Η πιθανή πατρίδα του τυριού είναι κάποια από τις θερμές περιοχές στην λεκάνη της Μεσογείου Θαλάσσης. Σύμφωνα με αρχαίο μύθο το τυρί έγινε συμπτωματικά από ένα άραβα έμπορο ο οποίος έβαλε το γάλα του σε ένα ασκί από στομάχι προβάτου και ξεκίνησε για ταξίδι μέσα από την έρημο για να κάνει τις δουλειές του. Η πυτιά στα τοιχώματα του ασκιού και η ζέστη προκάλεσαν την πήξη του γάλακτος και τον διαχωρισμό του σε πήγμα και τυρόγαλα. Κατά την πορεία του διαπίστωσε ότι το τυρόγαλα και το πήγμα έκοψε την πείνα του, μάλιστα το τυρί είχε και ευχάριστη γεύση. Έτσι κατά το μύθο άρχισε η παραγωγή ενός από τα πιο σπουδαία τρόφιμα του ανθρώπου. Μπορεί όμως και να ανακαλύφθηκε το τυρί κατά την προσπάθεια του ανθρώπου να βρει τρόπους να διατηρήσει το γάλα όπως με αποξήρανση στον ήλιο μέσα σε ρηχά πήλινα ή ξύλινα δοχεία. Με τις συνθήκες αυτές τα βακτήρια που υπήρχαν πολύ πριν τον άνθρωπο μπορούσαν εύκολα να πήξουν το γάλα και να δώσουν κάποιο όξινο πήγμα από όπου ξεκίνησε το τυρί. Κατά την ελληνική όμως μυθολογία οι θεοί του Ολύμπου αποφάσισαν να κάνουν ένα δώρο στους τυχερούς θνητούς  που είχε παντοτινή αξία  και τους  δίδαξαν την τυροκομία και έτσι μπήκε το τυρί στα τρόφιμα του ανθρώπου.
Πιστεύεται ότι ταξιδιώτες από την Ασία μετέφεραν την τέχνη της τυροκομίας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα πριν 2500 χρόνια το τυρί θεωρούνταν σαν εξαιρετικό τρόφιμο και το πουλούσαν σε άλλες Μεσογειακές χώρες. Από τον Όμηρο είναι γνωστό ότι ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του μπήκε στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου όπου είδε καλά κατασκευασμένα δοχεία όπου άρμεγε το γάλα, τα ράφια γεμάτα τυριά και οι σκάφες και οι κουβάδες πλημμυρισμένα από ορό. Όταν επέστρεψε ο κύκλωπας στη σπηλιά με το κοπάδι του έβαλε ένα βράχο στην είσοδο και κάθισε να αρμέγει τις κατσίκες και τις προβατίνες. Κατόπιν έπηξε το μισό γάλα που άστραφτε από λευκότητα και μάζεψε το τυρόπηγμα σε πλεκτά καλάθια το δε άλλο μισό κράτησε στα δοχεία για να το πιει κατά το δείπνο. Στην περίοδο 400 π.Χ ο έλληνας γιατρός και ιστορικός Κτησίας στην αυλή της Νινευί αναφέρει ότι κατά την παράδοση η Σεμίραμις τρεφόταν  από τυρί που της το έφερναν πουλιά κλέβοντας το από τους βοσκούς. Ο ιστορικός επίσης Διόδωρος το 300 π.Χ αναφέρει ότι οι αρχαίοι αιγύπτιοι παρασκεύαζαν τυρί από γάλα πρόβειο. Ο Όμηρος  περιγράφει μέθοδο παρασκευής τυριού που ακόμα και σήμερα εφαρμόζεται στην χωρική τυροκομία. Φαίνεται έτσι ότι το κυριότερο τυρί που παρασκευαζόταν ανέκαθεν στην Ελλάδα ήταν το άσπρο τυρί και ότι η τυροκομία γινόταν από τους παραγωγούς του γάλακτος. Με την μορφή αυτή η τυροκομία έχει μεγάλη διάδοση στην Ευρώπη ιδίως κατά την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Από το Μεσαίωνα μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής το τυρί γινόταν κυρίως στα μοναστήρια της Ευρώπης από καλόγηρους και κατά τον  δέκατο αιώνα φαίνεται πως η Ιταλία ήταν το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής τυριού στην Ευρώπη.       


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΕΡΦΥΡΙΔΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΟΚΦΟΡ????

Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά, προερχόμενο από το γαλλικό νότο. Παράγεται από γάλα προβάτου, και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού στην περιοχή Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν (Roquefort-sur-Soulzon). Υπάρχουν και άλλα παρόμοια τυριά, όπως το μπλε τυρί Δανίας ή Γερμανίας, αλλά μόνον όσα παρασκευάζονται στην συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας μπορούν να ονομάζονται ροκφόρ, λόγω του ευρωπαϊκού νόμου της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.  Το τυρί αυτό είναι υποκίτρινο, εύθρυπτο, ελαφρά υγρό και διάστικτο από χαρακτηριστική μπλε μούχλα, της οποίας ο σχηματισμός οφείλεται στο μύκητα Penicillium roquefortis. Έχει ξεχωριστό άρωμα και γεύση που χαρακτηρίζεται από βουτυρικό (βουτανικό) οξύ. Ένα μέσο κεφάλι ροκφόρ ζυγίζει μεταξύ 2,5 και 3 κιλών, και έχει πάχος περίπου 10 εκατοστά. Καθώς κάθε κιλό τελικού προϊόντος απαιτεί 4,5 λίτρα γάλα. Το ροκφόρ είναι πλούσιο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Σε εικονιζόμενο κτίριο στεγάζεται το 2ο δημοτικό σχολείο της Καρύστου, όπου περισσότερα από 100 παιδιά προσέρχονται για το μάθημά τους.
Εδώ και είκοσι χρόνια, το προαύλιο των παιδιών είναι ο δρόμος έξω από το κτίριο. Nα σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν σε αυτό το κτίριο λειτουργούσε σούπερ μάρκετ.
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευβοίας, Κώστας Μαρκόπουλος, για το ζήτημα της κατασκευής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου.
Ο βουλευτής αναφέρει πως «εδώ και πολλά χρόνια, η Κάρυστος αναμένει από την Πολιτεία τη λύση του προβλήματος της έλλειψης κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου.»



Υ.Σ. Όποιος ξαναδιαμαρτυριθεί για ρογμές , ελλειψεις κ.α. να πάει στον παμβώτη να κάνει μάθημα...Ε άμα πια... ;P

Γερά φουγάρα οι Έλληνες μαθητές

Ημερίδα του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία

Το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες συνήθειες στους 'Ελληνες μαθητές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Πρόληψη του Καπνίσματος στη Σχολική Κοινότητα».
Σχεδόν οι μισοί μαθητές, ηλικίας 14 έως 18 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά, ένας στους πέντε είναι καθημερινός καπνιστής, ενώ ένας στους δέκα είναι βαρύς καπνιστής, δηλαδή καπνίζει περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα.
«Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε το βάρος στην πρόληψη, σε εκείνες τις ηλικίες όπου η προσωπικότητα ακόμη διαμορφώνεται. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι επομένως πολύ σημαντική στην πρόληψη. Για το υπουργείο Παιδείας το θέμα της πρόληψης αποτελεί κεντρικό μήνυμα, ένα σύνθημα, μια πρόκληση για όλους μας», τόνισε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του καπνίσματος.
«Είναι ίσως η πρώτη φορά που ενώνουμε τόσο οργανωμένα τις δυνάμεις μας, είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να συνεργαζόμαστε συστηματικά και με οργανωμένο σχέδιο», τόνισε η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και την Αντικαπνιστική Εταιρεία.
Η αναπληρώτρια υπουργός, έκανε λόγο για «εθνική μάχη» απέναντι στο κάπνισμα, η οποία για να είναι νικηφόρα είναι αναγκαία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η ενίσχυση του μαθήματος της Αγωγής της Υγείας.
Μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των μαθητών που καπνίζουν σήμερα, σε σχέση με τους μαθητές της δεκαετίας του 1980 και τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν κάπνιζε το 35% των εφήβων. Ωστόσο, το 22% των εφήβων που καπνίζει συστηματικά σήμερα δεν θεωρείται καθόλου μικρό, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι και το 8% των εφήβων που καπνίζουν συστηματικά στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών.
Οι πιθανότητες να αρχίσει ένας έφηβος το κάπνισμα αυξάνονται κατά έντεκα φορές εάν καπνίζει το φιλικό του περιβάλλον, κατά 2 φορές εάν καπνίζουν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, κατά 5,9 φορές εάν καταναλώνει παράνομες ουσίες κατά 4 φορές αν καταναλώνει καφέ κατά 2,4 φορές αν κάνει χρήση αλκοόλ.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε ομάδα μαθητών του 15ου Λυκείου Πειραιά, με σύνθημα «Δεν θέλω να γίνουν τα όνειρά μου καπνός», που κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τη σχέση τους με το κάπνισμα.
«Άρχισα να καπνίζω από άγχος και έλλειψη παρέας», εξομολογήθηκε η 16χρονη Κική ενώ ο συνομήλικός της Κώστας δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να καπνίσει ποτέ γιατί έχει χάσει συγγενικό του πρόσωπο από αυτή τη βλαβερή συνήθεια.newsbeast

Αθώος για βιασμό μετά από 9 χρόνια !

Το θύμα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριοΑθώος κατά ...πλειοψηφία κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Κω ένας 40χρονος, ο οποίος κατηγορούνταν για το βιασμό μίας 35χρονης βρετανίδας τουρίστριας, πριν από 9 χρόνια στη Ρόδο.
Η υπόθεση είχε προσδιοριστεί για εξέταση και άλλες φορές κατά το παρελθόν, όμως είχε αναβληθεί καθώς όπως και δεν εμφανίστηκε η παθούσα.
Ο 40χρονος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται ότι στις 2 τα ξημερώματα στις 10 Ιουλίου 2002 να επιβίβασε την 35χρονη αλλοδαπή στο ταξί του από το Φαληράκι της Ρόδου όπου διέμενε με σκοπό να τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στη χώρα τους. Στο δρόμο τους χρησιμοποιώντας σωματική βία την βίασε.
Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι - σύμφωνα με τη παθούσα- αν και το περιστατικό σημειώθηκε τους 10/7/2002 εκείνη το δήλωσε δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 12 Ιουλίου στην αγγλική αστυνομία καθώς είχε επιστρέψει στη πατρίδα τους.
Επίσης η παθούσα μετά τον δήθεν βιασμό της δέχτηκε να τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο ο 40χρονος, να μεταφέρει έως μέσα τις βαλίτσες της, να περάσουν μπροστά από αστυνομικούς χωρίς να καταγγείλει το παραμικρό και τέλος να του πληρώσει και 20 ευρώ για τη μεταφορά!
Ο 40χρονος από την αρχή υποστήριξε ότι ουδέποτε σημειώθηκε οτιδήποτε μεταξύ του ίδιου και τους αλλοδαπής τουρίστριας, ενώ δια μέσου του συνηγόρου του κατάφερε να προσκομίσει στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητα του, καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για πλεκτάνη σε βάρος του. Μάλιστα έχει προχωρήσει και στη κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της 35χρονης Αγγλίδας για ψευδή καταμήνυση.
Χθες ενώπιον του δικαστηρίου ο 40χρονος επεσήμανε την αθωότητα του και τελικά σε συνδυασμό με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του δικηγόρου του κ. Φλεβάρη, κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΜΑΣ???

Αν ο υπόλοιπος κόσμος ζούσε και κατανάλωνε όσο ο Ευρωπαίοι δεν θα μας έφταναν οι πόροι ούτε απο δύο πλανήτες για να έχουμε όσα θα χρειαζόμασταν!!!
Ωραίες καλοκαιρινές διακοπές, συνομιλία στο διαδίκτυο με φίλους, κατανάλωση κρέατος κάθε μέρα... οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν μια ζωή με πολλά αγαθά.Είναι όμως αυτός ο τρόπος ζωής ευεργετικός για τον πλανήτη μας? Στην πραγματικότητα η όλο και αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερα και καλύτερα προϊόντα έχει αρνητικές συνέπειες για τον κόσμο γύρω μας.


Ένας καλύτερος τρόπος ζωής με όρια...
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως σήμερα.Στις ανεπτυγμένες χώρες, το πρόβλημα μας είναι η υπερκατανάλωση, αφού χρησιμοποιούμε περισσότερα απο όσα χρειαζόμαστε πραγματικά.Σε συνδυασμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον αυξανόμενο πλυθησμό και την διευρυνόμενη επιρροή της καταναλωτικής κουλτούρας - παράγοντες που διογκώνουν τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών - ο πλανήτης δεν μπορεί πλέον να αντέξει τις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Είναι γεγονός οτι φτάνουμε στα οικολογικά όρια. Οι φυσικοί πόροι γίνονται όλο και λιγότεροι - ιδίως το πετρέλαιο - ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολη και επιβλαβής η συλλογή τους.Η αλήθεια όμως μπορεί να μην είναι τόσο << πικρή >> όσο φαίνεται , μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, με όρια, αν κάνουμε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας.
Μειώστε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα
Αν μεταβούμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και επιλέγουμε οικολογικά προϊόντα, μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον.Ας μη σκεφτόμαστε μόνο την άνεση και την καλοπέραση μας, ας γίνουμε ευσυνείδητοι  πολίτες και καταναλωτές.Η  επιλογή είναι δική μας!!!
Τί σημαίνει λοιπόν στην πράξη ευσυνείδητη η βιώσιμη κατανάλωση???
Οι στατιστικές μας λένε ότι τα σπίτια, τα προϊόντα των νοικοκυρίων, τα τρόφιμα και τα ταξίδια ευθύνονται για το 70 με 80%  όλων των αρνητικών επιπτώσεων  στο περιβάλλον.
Ορισμένες ιδέες
  • Αισθάνεστε την ανάγκη να αγοράζετε συσκευές τελευταίας τεχνολογίας ή μοντέρνα ρούχα για να ακολουθείτε την τάση της μόδας, παρόλο που αυτά που έχετε είναι μια χαρά?Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο να αγοράζετε πράγματα που στην πραγματικότηατα δεν χρειάζεστε.Προσπαθήστε να χρησιμοποιείται τα πράγματά σας  μέχρι να φθαρούν.
  • Το να ξετυλίγουμε ενα δώρο είναι μερικές φορές σαν να ξεφλουδίζουμε ένα κρεμμύδι, με άπειρες στρώσεις απο πλαστικό και χαρτόνι.Ακόμη χειρότερα, όλα αυτά πηγαίνουν κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων!Ομέσος Ευρωπαίος παράγει 165κιλα απορριμάτων συσκευασίας το χρόνο.Για να μειώσουμε αυτή την ποσότητα, καλό είναι να αγοράζουμε προϊόντα με ελάχιστη ή βιοδιασπώμενη συσκευασία.Και μην ξεχνάτε να ξαναχρησιμοποιείται την τσάντα που έχετε για τα ψώνια.
  • Στο σπίτι, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια φορώντας περισσότερα ρούχα αντι να ρυθμίζετε το θερμοστάτη στο τέρμα. Το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλότερη θερμοκρασία κάνει επίσης μεγάλη διαφορά για το περιβάλλον, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος της καθαριότητας.                                                                                                


ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΚΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΕΡΔΕΜΕΛΙΔΟΥ


ΤΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ???


Έχετε προσέξει ποτέ τις ετικέτες στα τρόφιμα  που αγοράζετε? Φαίνεται να είναι μεγαλύτερες χρόνο με το χρόνο!!! Η Ευρωπαϊκή  Ένωση έχει θεσπίσει κάποιους αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι παραγωγοί στους καταναλωτές.

Οι ετικέτες μάς ενημερώνουν για την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, την προέλευση του, τον τρόπο αποθήκευσης ή παρασκευής του και κυρίως για τα συστατικά του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους πάσχουν από τυχόν αλλεργίες. 

Τι είναι καλό να γνωρίζετε?

  • Πρέπει να αναγράφονται όλα τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του νερού και των προσθετικών τροφής, σε φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους.
  • Η ετικέτα θα πρέπει να αναφέρει ξεκάθαρα αν ένα διατροφικό προϊόν περιέχει ένα συστατικό ή ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
  • Οι ετικέτες που αναφέρονται στα θρεπτικά συστατικά παρέχουν πληροφορίες  π.χ για την ποσότητα ενέργειας, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λίπους, βιταμινών και μετάλλων που περιέχονται στα τρόφιμα . Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό στην Ε.Ε, εκτός εάν έχει γίνει συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την ενέργεια (θερμίδες) ή τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε μια τροφή.
  • Ορισμένες τροφές έχουν <<γεωγραφικές ενδείξεις>> - για παράδειγμα, το ζαμπόν Πάρμα ονομάζεται έτσι μόνο αν προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Ιταλίας.  
  • Οι εικόνες επάνω στις ετικέτες πρέπει να είναι ακριβείς. Στα γιαούρτια πού χρησιμοποιούνται τεχνητές αρωματικές ουσίες και όχι πχ αληθινά ροδάκινα, δεν πρέπει να απεικονίζεται το φρούτο!!!
  • Στην ετικέτα θα πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν ή να διαμαρτυρηθούν.


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ

>> Το χρόνο απόψυξης και μαγειρέματος 
>> Τις αναγραφόμενες οδηγίες όπως Ημερομηνία Λήξης και Ανάλωση Εώς, για να μη θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.


Ετικέτες και αλλεργίες...
  Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ενήλικες και παιδιά που πάσχουν από κάποια μορφή αλλεργίας σε τρόφιμα.Oι βαριές μορφές αλλεργιών μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο .Η νομοθεσία της Ε.Ε απαιτεί να αναγράφονται όλα τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία παραγωγής της τροφής.

Τι είναι οι ετικέτες ΓΤΟ?
   Στην Ε.Ε, αν μια τροφή περιέχει ή αποτελείται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), ή περιέχει συστατικά που έχουν παραχθεί από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς , αυτό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Για γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που πωλούνται  χύμα, οι σχετικές πληροφορίες πρέπει να εμφανίζονται ακριβώς δίπλα στην τροφή.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε, σε προϊόντα όπως το αλεύρι, το λάδι και το σιρόπι γλυκόζης πρέπει να αναγράφεται ότι είναι γενετικά τροποποιημένα αν έχουν τέτοια προέλευση Αλλά τα προϊόντα που παράγονται με τεχνολογία γενετικής τροποποίησης ( τυρί που παράγεται από γενετικά τροποποιημένα ένζυμα κλπ.) δε χρειάζεται να φέρουν τη σχετική ετικέτα. Τα προϊόντα, όπως το κρέας, το γάλα και τα αυγά που προέρχονται από ζώα που καταναλώνουν γενετικά τροποποιημένη τροφή, επίσης δε χρειάζεται να φέρουν τη σχετική ετικέτα. 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΕΡΔΕΜΕΛΙΔΟΥ.

ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΆ ΤΥΡΙΆ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΌΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΊΑ ΠΡΟΈΛΕΥΣΗΣ (Π.Ο.Π)

          


Η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ μεγάλη ιστορία αλλά και παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων.  Μερικές απ’ αυτές αναφέρονται στο γάλα και στα προϊόντα του. Για παράδειγμα για τους αρχαίους έλληνες το γάλα εθεωρείτο ιερή τροφή γιατί ο Δίας, ο αρχηγός των θεών του Ολύμπου, ανατράφηκε με το γάλα της νύμφης Αμάλθεια, ενώ σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η τέχνη της τυροκομίας δόθηκε δώρο στους κοινούς θνητούς από τους θεούς του Ολύμπου.
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας που ανέκαθεν επικράτησε στη χώρα, είναι η αιγοπροβατοτροφία, γιατί οι εδαφοκλιματικές της συνθήκες δεν ευνοούσαν την αγελαδοτροφία.  Το 75% του εδάφους της καταλαμβάνουν ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με φτωχή βλάστηση, για την εκμετάλλευση των οποίων η εκτροφή αιγοπροβάτων αποτελούσε και αποτελεί την καλύτερη λύση. 
Σήμερα, περισσότερες από 250.000 οικογένειες απασχολούνται, μερικά ή πλήρως, με την αιγοπροβατοτροφία, το αιγοπρόβειο γάλα αντιπροσωπεύει το 60% περίπου της συνολικής γαλακτοπαραγωγής της  και τουλάχιστον το 85% της παραγωγής της, σε τυριά, προέρχεται από το γάλα αυτό. Είναι φυσικό, κατά συνέπεια, που τα παραδοσιακά της τυριά, σχεδόν στο σύνολό τους, παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο γάλα.  Το γεγονός ότι πολλά απ’ αυτά αντιγράφονται σήμερα, έστω και ανεπιτυχώς, επιβεβαιώνει την ποιοτική τους υπεροχή έναντι άλλων συγγενών προϊόντων που παρασκευάζονται σε άλλες χώρες από αγελαδινό γάλα και τονίζει την ανάγκη κατοχύρωσης και προβολής τους.
Η Ελλάδα για να προστατεύσει τα παραδοσιακά της προϊόντα εδημοσίευσε στον Κώδικα Τροφίμων της, το 1988, ατομικές προδιαγραφές τις οποίες συμπλήρωσε το 1994, για τα τυριά, Φέτα, Κεφαλοτύρι, Κασέρι, Κεφαλογραβιέρα, Μυζήθρα, Ανθότυρος, Μανούρι, Γαλοτύρι, Κοπανιστή, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Τελεμές, Σφέλα, Γραβιέρα Αγράφων, Μπάτζος, Βικτώρια Θεσ/νίκης, Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Σαν Μιχάλη, Μετσοβόνε, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Καλαθάκι Λήμνου, Κατίκι Δομοκού, Πηχτόγαλο Χανίων και Ανεβατό.
Σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει σήμερα νομικό πλαίσιο για την κατοχύρωση των παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.  Οι διάφορες χώρες εφαρμόζουν διαφορετικές πρακτικές για την προστασία τους, γεγονός που δεν διασφαλίζει ενιαία θεώρηση του θέματος και ίσους όρους ανταγωνισμού.
Υπάρχουν βεβαίως διμερείς ή και πολυμερείς συμβάσεις μεταξύ των κρατών, που όμως δεν έχουν τη γενική αποδοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαφοροποιήσει και να διασφαλίσει τα προϊόντα που παρουσιάζουν ιδιότυπα χαρακτηριστικά εδημοσίευσε τον Κανονισμό 2081/92/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την "Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και Ονομασιών Προέλευσης των Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων".  Για να δικαιούται ένα γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) πρέπει, πέραν άλλων, να ανταποκρίνεται σε ορισμένες προδιαγραφές και να παράγεται παραδοσιακά σε μια επακριβώς οριοθετημένη περιοχή, στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον της οποίας αποδίδονται τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του.  Κάθε παραδοσιακή ονομασία σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτόν, αποτελεί μια κληρονομιά η οποία ανήκει σε όλους όσους ζουν και θα ζήσουν στην περιοχή που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε το παραδοσιακό προϊόν.  Είναι μια εγγύηση διαρκείας που μπορεί αναμφίβολα να χρησιμοποιείται για το προϊόν επί αιώνες, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία εναπόκεινται στον πληθυσμό που κατοικεί στις περιοχές αυτές να τα διατηρήσει και να τα αναπτύξει. 
Στο πλαίσιο του παραπάνω Κανονισμού, η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αιτήσεις με πλήρη δικαιολογητικά για την αναγνώριση 25 παραδοσιακών της τυριών, ως προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).  Απ’ αυτές έγιναν δεκτές  με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ.1107/96 της Επιτροπής της 12ης Ιουνίου 1996 οι αιτήσεις για τα τυριά,  Φέτα, Κασέρι, Κεφαλογραβιέρα, Μανούρι, Γαλοτύρι, Κοπανιστή, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Γραβιέρα Αγράφων, Σφέλα, Ανεβατό, Καλαθάκι Λήμνου, Κατίκι Δομοκού, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Μπάτζος, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πηχτόγαλο Χανίων, Σαν Μιχάλη και Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού,  ενώ αναμένεται η έγκριση και για τα υπόλοιπα.
 
Εκείνο που χαρακτηρίζει τα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδος είναι η υψηλή τους ποιότητα και τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά τους, στα οποία οφείλουν και την καλή τους φήμη.  Για την παρασκευή των τυριών αυτών χρησιμοποιείται, σχεδόν αποκλειστικά, πρόβειο και γίδινο γάλα τα οποία διαφέρουν σημαντικά στη σύσταση και στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά από το αγελαδινό. Είναι φυσικό και αναμενόμενο κατά συνέπεια και τα τυριά που παρασκευάζονται από τα γάλατα αυτά να είναι διαφορετικά.  Πέραν αυτού, οι ιδιόρρυθμες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας, οι εκτρεφόμενες φυλές προβάτων, η μεγάλη ποικιλία των ενδημικών φυτών της, οι συνθήκες παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτος σε συνδυασμό με την μακρόχρονη εμπειρία των ελλήνων τυροκόμων στην αξιοποίηση αιγοπρόβειου γάλακτος είναι παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά τους. Εκείνο που είναι σημαντικό και πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα είναι ότι τα ελληνικά παραδοσιακά τυριά, σχεδόν στο σύνολό τους, παρασκευάζονται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και άλλοι ρυπαντές και υπό την έννοια αυτή αποτελούν βιολογικά προϊόντα.
Τα τελευταία χρόνια, γαλακτοβιομηχανίες διαφόρων χωρών προκειμένου να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά παρασκευάζουν, χωρίς όμως επιτυχία, απομιμήσεις ελληνικών παραδοσιακών τυριών.  Συχνά μάλιστα για να πείσουν τους καταναλωτές ότι τα προϊόντα τους έχουν σχέση με την Ελλάδα, χρησιμοποιούν στη συσκευασία τους ελληνικά ονόματα, τοπωνύμια και παραστάσεις που παραπέμπουν στην Ελλάδα, μια πρακτική που εκτός του ότι είναι αντιδεοντολογική και παράνομη, δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και δυσχεραίνει το διεθνές εμπόριο. 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Φέτας.  Για να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον θα πρέπει να υπάρξει ένα διεθνές νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την κατοχύρωση των παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων όλων των χωρών.  Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι η πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας δεν μπορεί να πωλείται ή να διαιρείται.   Εκείνο μόνον που μπορεί, είναι να κληρονομείται στους κατοίκους της.  Και την άποψη αυτή, έχουν μεγαλύτερη υποχρέωση να σεβαστούν οι οικονομικά και τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες. 

Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από τον  ΚΑΘ Ε.Μ. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ...

Η μαντινάδα ή πατινάδα ή κοτσάκι είναι ποίημα που αποτελείται από δυο στίχους που συνήθως είναι δεκαπεντασύλλαβοι σε ομοιοκαταληξία ή και τέσσερα ημιστίχια που δεν ομοιοκαταληκτούν απαραίτητα. Αποτελεί μέσο αυθόρμητης λαϊκής έκφρασης σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, κυρίως όμως ως κατηγορία του νησιώτικου ελληνικού τραγουδιού στην Κρήτη, που είναι ξακουστή για τις μαντινάδες της.
Αυτό το είδος της έμετρης λαϊκής έκφρασης στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στην Απείρανθο της Νάξου λέγεται "κοτσάκι" (π.χ. "Με κοτσάκια φανερώνω, / της αγάπης μου τον πόνο"!) Αντίστοιχα ονόματα αυτού του είδους είναι επίσης τα λιανοτράγουδα, οι ρίμες, οι παρόλες τα "στιχάκια" ή τα "δίστιχα" άλλων περιοχών της Ελλάδας.
Ειδικότερα, η κρητική μαντινάδα διακρίνεται για την ιδιάζουσα έκφραση, το μεστό της φράσης και αντανακλά τα αισθήματα, τη σκέψη και τη ζωή του κρητικού λαού. Αντλεί τη θεματολογία της από ποικίλους τομείς και ανάλογα διακρίνονται σε σκωπτικές μαντινάδες, ερωτικές, ευκαιριακές και φιλοσοφικές. Είτε ως φιλοσοφία, είτε εκφράζοντας παράπονο , η μαντινάδα επί αιώνες συνοδεύει τους Κρητικούς σε όλες τους τις στιγμές και στις εκδηλώσεις, στο σημείο που όσοι δεν είναι από την Κρήτη την θεωρούν αποκλειστικά κρητική ποιητική δημιουργία.

ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΟΥ
ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΚΑΜΑΝΕ
ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ Τ' ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ......

Πέτρος Τζωρτζάκης