Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ


Όλοι λίγο-πολύ κάθε μέρα μοιραζόμαστε την ίδια καθημερινότητα. Όλη μας η μέρα κυλάει σε ξέφρενο ρυθμό. Για αυτό, με μεγάλη μας χαρά αναζητήσαμε απλές και γρήγορες λύσεις αντι-στέρς που θα μας χαρίσουν εσωτερική γαλήνη και ηρεμία στη διάρκεια της τρελής καθημερινότητας.

1 ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΜΟΝΟ
Το να είμαστε συνεχώς μαζί με άλλους ανθρώπους , όσο ευχάριστα και να περνάμε μαζί τους, μπορεί τελικά να μας αποσυντονίσει. Η αναζήτηση της εσωτερικής γαλήνης απαιτεί λίγες στιγμές μοναξιάς καθημερινά π.χ. για έναν περίπατο, για να ακούσουμε το αγαπημένο μας κομμάτι, για να διαβάσουμε έστω και δυο σελίδες από το αγαπημένο μας βιβλίο.
2 FOOD BOOSTERS
Όταν νιώθουμε πολύ πιεσμένοι μια καλή λύση είναι να φάμε μια χούφτα ηλιόσπορους η πασατέμπο ή ένα κουλούρι με άφθονο σουσάμι. Είναι πιθανό να συμβάλουν στην ηρεμία μας χάρη στην περιεκτικότητα τους σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που έχει την ιδιότητα να ηρεμεί το νευρικό και το μυϊκό σύστημα. Επίσης, μαγνήσιο περιέχουν οι μπανάνες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
3 RELAX
Οι σφιγμένοι μύες αποτελούν το χαρακτηριστικό σημάδι του άγχους. Είναι απαραίτητο, λοιπόν να χαλαρώσουμε τους μυς μας, για να νιώσουμε πιο γαλήνιοι. Μια τεχνική που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι να σφίγγουμε και να χαλαρώνουμε διαδοχικά κάθε μυϊκή ομάδα του σώματος μας. Μπορούμε λόγο χάρη να σφίξουμε την γροθιά μας και μετά να την χαλαρώσουμε σταδιακά. Το ιδανικό βέβαια είναι να εφαρμόσουμε την τεχνική ξαπλωμένη στο κρεβάτι .Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά είναι αποτελεσματικό.
4  10’’ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ
Ένα χασμουρητό διαρκεί μόλις 10 δευτερόλεπτα αλλά φαίνεται ότι είναι αρκετά για να ηρεμίσει η αναπνοή μας και να χαλαρώσουμε. Μάλιστα , πολλοί νευροδιαβιβαστές του εγκέφαλου και γενικότερα της διαθέσεις μας. Ίσως χρειαστεί να χασμουρηθούμε 1-2 φόρες «ψεύτικα» προτού μας έρθει ένα αληθινό χασμουρητό. Ωστόσο οι ερευνητές του πανεπιστήμιου του Cambridge εξηγούν ότι και το τεχνητό χασμουρητό είναι εξίσου αποτελεσματικό με το αληθινό.
5 Β happy
Tο έντονο στρες μειώνει τα αποθέματα των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες (κρέας, κοτόπουλο, όσπρια αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης).
6 Τα 15 της ηρεμίας
Καθημερινά κυριολεκτικά τρέχουμε για να προλάβουμε. Έχει υπολογιστεί ότι ακόμη και ο ρυθμός που περπατάμε είναι 10% γρηγορότερος σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία. Πως μπορούμε, λοιπόν, να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας και να νιώσουμε πιο ήρεμοι; Mε 15΄ διαλογισμού την ήμερα, απαντούν οι ειδικοί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καθίσουμε σε μια καρεκλά σε ένα ήσυχο δωμάτιο, να κλείσουμε τα ματιά και να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας. Εάν στο μυαλό μας εισβάλουν κ άλλες σκέψεις, ήρεμα τις διώχνουμε και στρέφουμε και πάλι την προσοχή μας στην εισπνοή και την εκπνοή του αέρα που αναπνέουμε. Σταδιακά το μυαλό μας θα ηρεμίσει. Ίσως χρειαστούν 2-3 προσπάθειες μέχρι να το ατυχούμε, αλλά μετά θα μας φαίνεται πολύ πιο εύκολο.
7 ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Η δημιουργία μιας ευχάριστης εικόνας στο μυαλό μας έχει τη δύναμη να μας ηρεμίσει, εφόσον βεβαία εξασκηθούμε αρκετά. Μια εικόνα που συνήθως δρα χαλαρωτικά είναι αυτή της παραλίας. Ας κλείσουμε τα μάτια, λοιπόν και ας σκεφτούμε πως είμαστε ξαπλωμένη σε μια χνουδωτή πετσέτα πάνω στην άμμο, ακούγοντας τον παφλασμό τον κυμάτων και νιώθοντας τον ήλιο να ζεσταίνει το σώμα μας.

*Για το παραπάνω άρθρο πήραμε στοιχεία από τα περιοδικά vita κ forma.



                                                                                                                                 Καλανδαρίδου Αννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου