Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τι μήνυμα κρύβουν οι εφιάλτες μας;

Ο Russell Gruber είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο Eastern Illinois University. Στην επικοινωνία που είχαν μαζί του το pyles.tv και η Όλγα Τάντου δέχτηκε να απαντήσει χωρίς δογματισμούς και "επιστημονικές αγκυλώσεις " σε ερωτήματα γύρω από τα "προφητικά όνειρα" και τους εφιάλτες. Τελικά μπορούν τα όνειρα να "προβλέψουν" το μέλλον μας? Και άραγε τι κρύβουν οι εφιάλτες μας;
"Έχουμε ενδείξεις ότι τα όνειρα μπορούν να "προβλέψουν" μελλοντικά γεγονότα."
"Είναι γεγονός ότι σήμερα πλέον έχουμε ενδείξεις ότι τα όνειρα μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Ως επιστήμονες όμως χρειαζόμαστε πειραματικές αποδείξεις.
Παραδέχομαι πως έχουμε κάποια στοιχεία καθώς και ιστορίες από ανθρώπους που είχαν αυτές τις εμπειρίες αλλά πρέπει να εξετάσουμε τα γεγονότα στο εργαστήριο, προκειμένου να συλλέξουμε αυτό που αποκαλούμε "πραγματικές επιστημονικές αποδείξεις". Υπάρχουν μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στη δεκαετία του ΄70 σε εργαστήρια ονείρων.
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από αυτές ήταν ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ονειρευτούν πράγματα που δεν τους είχαν ακόμη συμβεί. Άρα υπάρχουν στοιχεία γι αυτό."
"Πώς θα διαπιστώσετε εάν τα όνειρά σας είναι προφητικά."
"Υπάρχει μια μέθοδος που θα μπορούσε να εφαρμόσει ο καθένας από εμάς την οποία δοκίμασε πριν από πολλά χρόνια ο J.W.Don. Αυτό που έκανε ήταν να διατηρεί δύο γραπτά ημερολόγια: στο ένα σημείωνε τα όνειρα που έβλεπε επί μια εβδομάδα, αμέσως μόλις ξυπνούσε, ακόμη και μέσα στη νύχτα. Στο άλλο κρατούσε καθημερινά σημειώσεις με τα γεγονότα που λάμβαναν χώρα στην ζωή του στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Στην συνέχεια έκανε σύγκριση των δυο αυτών ημερολογίων. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ότι πράγματι υπήρξαν πράγματα που τα ονειρευόταν και υλοποιούνταν τις επόμενες ημέρες αλλά μόνο σε κοντινό χρονικό διάστημα. Με απλά λόγια ονειρευόταν γεγονότα του άμεσου μέλλοντος και όχι κάτι που θα του συνέβαινε δυο -τρεις μήνες ή χρόνια μετά. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να κάνει ο καθένας από εμάς.
"Οι εφιάλτες είναι ενδόμυχοι, καταπιεσμένοι φόβοι."
"Πιστεύω ότι πολύ συχνά ονειρευόμαστε πράγματα, τα οποία φοβόμαστε. Έτσι οι περισσότεροι εφιάλτες είναι απλώς φόβοι που έχουμε. Αυτό ενδιαφέρει πολύ τους ερευνητές των ονείρων. Ο προβληματισμός μας είναι ο εξής: γιατί να τρομάζουμε τον εαυτό μας; Αν όντως εμείς δημιουργούμε τα όνειρά μας μέσα στο μυαλό μας, τότε με τους εφιάλτες φορτώνουμε το μυαλό μας με πολλές τρομακτικές σκέψεις ενώ κοιμόμαστε και εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι στη φαντασία μας ή στην πραγματικότητα.
Οι εφιάλτες λοιπόν αποτελούν κάποιο είδος μυστηρίου. Νομίζω πάντως πως οι περισσότεροι ερευνητές των ονείρων συμφωνούν ότι οι εφιάλτες αποτελούν στη πραγματικότητα "κρυμμένους φόβους" γεγονότων και καταστάσεων που θα μας τρόμαζαν και εφόσον ήμασταν ξύπνιοι. Ας είμαστε ρεαλιστές: τα περισσότερα από αυτά που ονειρευόμαστε δε θα συμβούν ποτέ στη πραγματικότητα."
πηγή: pyles.tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου