Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΜΑΣ???

Αν ο υπόλοιπος κόσμος ζούσε και κατανάλωνε όσο ο Ευρωπαίοι δεν θα μας έφταναν οι πόροι ούτε απο δύο πλανήτες για να έχουμε όσα θα χρειαζόμασταν!!!
Ωραίες καλοκαιρινές διακοπές, συνομιλία στο διαδίκτυο με φίλους, κατανάλωση κρέατος κάθε μέρα... οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν μια ζωή με πολλά αγαθά.Είναι όμως αυτός ο τρόπος ζωής ευεργετικός για τον πλανήτη μας? Στην πραγματικότητα η όλο και αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερα και καλύτερα προϊόντα έχει αρνητικές συνέπειες για τον κόσμο γύρω μας.


Ένας καλύτερος τρόπος ζωής με όρια...
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως σήμερα.Στις ανεπτυγμένες χώρες, το πρόβλημα μας είναι η υπερκατανάλωση, αφού χρησιμοποιούμε περισσότερα απο όσα χρειαζόμαστε πραγματικά.Σε συνδυασμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον αυξανόμενο πλυθησμό και την διευρυνόμενη επιρροή της καταναλωτικής κουλτούρας - παράγοντες που διογκώνουν τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών - ο πλανήτης δεν μπορεί πλέον να αντέξει τις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Είναι γεγονός οτι φτάνουμε στα οικολογικά όρια. Οι φυσικοί πόροι γίνονται όλο και λιγότεροι - ιδίως το πετρέλαιο - ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολη και επιβλαβής η συλλογή τους.Η αλήθεια όμως μπορεί να μην είναι τόσο << πικρή >> όσο φαίνεται , μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, με όρια, αν κάνουμε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας.
Μειώστε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα
Αν μεταβούμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και επιλέγουμε οικολογικά προϊόντα, μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον.Ας μη σκεφτόμαστε μόνο την άνεση και την καλοπέραση μας, ας γίνουμε ευσυνείδητοι  πολίτες και καταναλωτές.Η  επιλογή είναι δική μας!!!
Τί σημαίνει λοιπόν στην πράξη ευσυνείδητη η βιώσιμη κατανάλωση???
Οι στατιστικές μας λένε ότι τα σπίτια, τα προϊόντα των νοικοκυρίων, τα τρόφιμα και τα ταξίδια ευθύνονται για το 70 με 80%  όλων των αρνητικών επιπτώσεων  στο περιβάλλον.
Ορισμένες ιδέες
  • Αισθάνεστε την ανάγκη να αγοράζετε συσκευές τελευταίας τεχνολογίας ή μοντέρνα ρούχα για να ακολουθείτε την τάση της μόδας, παρόλο που αυτά που έχετε είναι μια χαρά?Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο να αγοράζετε πράγματα που στην πραγματικότηατα δεν χρειάζεστε.Προσπαθήστε να χρησιμοποιείται τα πράγματά σας  μέχρι να φθαρούν.
  • Το να ξετυλίγουμε ενα δώρο είναι μερικές φορές σαν να ξεφλουδίζουμε ένα κρεμμύδι, με άπειρες στρώσεις απο πλαστικό και χαρτόνι.Ακόμη χειρότερα, όλα αυτά πηγαίνουν κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων!Ομέσος Ευρωπαίος παράγει 165κιλα απορριμάτων συσκευασίας το χρόνο.Για να μειώσουμε αυτή την ποσότητα, καλό είναι να αγοράζουμε προϊόντα με ελάχιστη ή βιοδιασπώμενη συσκευασία.Και μην ξεχνάτε να ξαναχρησιμοποιείται την τσάντα που έχετε για τα ψώνια.
  • Στο σπίτι, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια φορώντας περισσότερα ρούχα αντι να ρυθμίζετε το θερμοστάτη στο τέρμα. Το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλότερη θερμοκρασία κάνει επίσης μεγάλη διαφορά για το περιβάλλον, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος της καθαριότητας.                                                                                                


ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΚΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΕΡΔΕΜΕΛΙΔΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου