Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πώς να αποφύγετε ένα τροχαίο ατύχημα....


Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποφύγετε τροχαία ατυχήματα. Και στη χώρα μας δυστυχώς σε καθημερινή βάση συμβαίνουν αρκετά...

1. Εξετάστε τα μάτια και την ορασή σας σε ένα οφθαλμίατρο. Οδηγοί που έχουν κακή όραση (μυωπία) και δε φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής γίνονται συχνά αιτίες τροχαίων ατυχημάτων.

2. Πρέπει να μάθετε τα σήματα και να τηρείτε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Η γνώση μόνο του "Stop" και μερικών άλλων ευκολομνημόνευτων δεν αρκεί.

3. Πριν καθήσετε στη θέση του οδηγού, θα πρέπει να έχετε κάνει έλεγχο του οχηματός σας. Ελέξτε την πίεση του αέρα των ελαστικών σας, βεβαιωθείτε ότι όλα μπουλόνια των τροχών, είναι καλά σφιγμένα, το επίπεδο του λαδιού της μηχανής είναι επαρκές, βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο του νερού είναι γεμάτο, και τέλος το υγρό στα φρένα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτά όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάποιο τροχαίο ατύχημα, αλλά θα κάνουν το αυτοκίνητό σας να έχει καλύτερη απόδοση και θα κάνετε και οικονομία στα καύσιμα. Η τακτική συντήρηση είναι απαραίτητη!

4. Μετά την εκκίνηση του κινητήρα ελέγξτε τα φρένα σας καθώς και όλες τις λειτουργίες του φωτισμού και των καθαριστήρων. Για να ελέγξετε τα φρένα, αναπτύξτε μια μικρή ταχύτητα και πατήστε το φρένο επανειλημμένα για να βεβαιωθείτε ότι τα φρένα λειτουργούν σωστά. Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει μια διαφορετική αίσθηση του φρένου στα πόδια σας και η ένταση φρεναρίσματος δεν είναι επαρκής, τότε θα χρειαστεί να πάτε το αυτοκινητό σας στο συνεργείο για έλεγχο.

5. Όταν οδηγείτε το αυτοκινήτο, βεβαιωθείτε ότι το μυαλό σας και τα μάτια σας είναι στο δρόμο, και όχι στο κινητό τηλέφωνο, στο τσιγάρο ή να κοιτάζετε κάτι ή κάποιον άλλον στο δρόμο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι εάν υπάρχει κάποιος δίπλα σας που σας μιλάει, εσείς θα πρέπει να  κοιτάζετε το δρόμο ευθεία και όχι αυτόν που σας κοιτάει. Αν η μουσική σας αποσπά την προσοχή, τότε κλείστε το ραδιόφωνο, ή χαμηλώστε τη. Μη βάζετε τη μουσική πολύ δυνατά για να ακούτε τον ήχο της μηχανής και το τί γίνεται στο εξωτερικό του αυτοκινήτου σας. Μπορεί να πατήσετε κάτι και να μην το καταλάβετε.

6. Μην οδηγείτε ποτέ όταν βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης. Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες από την οδήγηση σε κατάσταση μέθης είναι σαφείς. Ο συνδυασμός του αλκοόλ και της οδήγησης μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα, ποινικές διώξεις και να έχει σοβαρές συνέπειες στην οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση. Η δική μας σύσταση είναι απλή: Αν πίνετε, μην οδηγείτε. Βρείτε κάποιον άλλο να το κάνει.

7. Επισημαίνετε όλες τις αλλαγές κατεύθυνσης εγκαίρως με φλας και πριν από αυτές να συμβουλεύεστε πάντα τους καθρέπτες. Το φλας στο προσπέρασμα και στην αλλαγή λωρίδας προειδοποιεί, δεν υποχρεώνει. Μη κάνετε «σφήνες». Προτού επίσης σταθμεύσετε ή σταματήσετε απότομα, προειδοποιήστε εγκαίρως με «αλάρμ».

8. Μην προσπερνάτε ποτέ σε σημεία χωρίς ορατότητα (π.χ. στροφές, ανηφορικά τμήματα) και μη παραβιάζετε τη διαχωριστική λωρίδα. Το προσπέρασμα επιτρέπεται κατά κανόνα από τα αριστερά. Κατ΄εξαίρεση επιτρέπεται από τα δεξιά, αν ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα ότι προτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακινήσει το όχημά του στην πλευρά αυτή.

9. Κρατήστε πάντα αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα. Ένα αιφνιδιαστικό φρενάρισμα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή...

10. Στην οδήγηση, όσο γρήγοροι και καλοί και αν είστε, πρέπει να μάθετε να παραμερίζετε τον εγωισμό σας. Εάν κάποιος προσπαθεί να σας προσπεράσει θα πρέπει να του ανοίξετε ιπποτικά το δρόμο παραχωρώντας του χώρο, ιδίως εάν επιχειρεί πολλαπλό προσπέρασμα και δεν έχει χώρο να το ολοκληρώσει, κάνοντας προοδευτικό ελιγμό προς τα δεξιά. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για τον ίδιο, για τους ερχόμενους από το αντίθετο ρεύμα, αλλά και για εσάς, καθώς μειώνεται η πιθανότητα μιας καταστροφικής «καραμπόλας».

11. Στο βρεγμένο δρόμο οι κινήσεις σας να είναι κατά το δυνατόν πιο ήπιες. Το ίδιο και στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς με αυτές το οδόστρωμα γίνεται πιο ολισθηρό. Το ίδιο και όταν βρέχει για πρώτη φορά μετά από καιρό, γιατί στο δρόμο έχει συσσωρευθεί πολλή σκόνη και χαλίκια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ολισθηρό.

12. Και τέλος το πιο σημαντικό, μην υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας. Τα όρια ταχύτητας έχουν οριστεί απο ειδικούς, ώστε και στην παραμικρή πιθανότητα ατυχήματος το αυτοκίνητο να σταματάει αμέσως, και αν ακόμα δεν καταφέρετε να το σταματήσετε πλήρως, οι ζημιές στο αυτοκίνητο και σε εσάς να είναι μηδαμινές.

Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου