Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Γενετικά τροποποιημένες αγελάδες παράγουν «ανθρώπινο» γάλα...

Γενετικά μεταλλαγμένες αγελάδες, οι οποίες παράγουν γάλα που έχει θρεπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες παρόμοιες με το ανθρώπινο μητρικό γάλα, δημιούργησαν Κινέζοι επιστήμονες.Οι ερευνητές των Εργαστηρίων Αγροβιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, σε συνεργασία με επιστήμονες της εταιρείας βιοτεχνολογίας GenProtein του Πεκίνου, που παρουσίασαν τη σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό «PLoS ONE»,
στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα.

Το φυσιολογικό ανθρώπινο γάλα του μητρικού στήθους παρέχει μεγάλες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών ουσιών, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μωρών και μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσής τους από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ωστόσο, οι Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα των τροποποιημένων ζώων μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση και ελπίζουν ότι σε μερικά χρόνια αυτό το γάλα θα μπορεί να πωλείται στην αγορά, κάτι που εκτίμησαν ότι θα συμβεί σε περίπου δέκα χρόνια.

Το επίτευγμά τους, όμως, αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις, ιδίως από τους πολέμιους της βιοτεχνολογίας και των μεταλλαγμένων τροφίμων. Ήδη εκπρόσωποι τέτοιων οργανώσεων εξέφρασαν αμφιβολίες τόσο για τη διατροφική ασφάλεια του νέου γάλατος για τους ανθρώπους όσο και για τη μελλοντική υγεία των ίδιων των γενετικά τροποποιημένων αγελάδων.

Εκπρόσωπος της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Ζώων δήλωσε «υπερβολικά ανήσυχος» για την κινεζική έρευνα και επεσήμανε ότι τα μεταλλαγμένα ζώα, σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία, συχνά αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας. «Τι χρειαζόμαστε αυτό το γάλα; Τι μας δίνει που δεν το έχουμε ήδη;» αναρωτήθηκε. Ενώ «για απίστευτους κινδύνους από τέτοιου είδους προϊόντα, τους οποίους σήμερα δεν γνωρίζουμε ακόμα» έκανε λόγο εκπρόσωπος της οργάνωσης Baby Milk Action.

Όμως ο καθηγητής Λι, ο οποίος τόνισε ότι είναι δυνατό να «εξανθρωπιστεί» το αγελαδινό γάλα, επέμεινε ότι το μεταλλαγμένο γάλα είναι εξίσου ασφαλές με το γάλα από μη τροποποιημένα ζώα και μάλιστα, όπως είπε, το νέο γάλα έχει πιο έντονη γεύση, ενώ χωνεύεται ευκολότερα από το κανονικό αγελαδινό γάλα. Η Κίνα έχει αναλάβει πλέον διεθνώς ηγετικό ρόλο στη βιοτεχνολογική έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα, εφαρμόζοντας πιο χαλαρούς κανονισμούς σε σχέση με την Ευρώπη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι  κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές κλωνοποίησης, για να εισάγουν τα ανθρώπινα γονίδια στο DNA των αγελάδων ράτσας «Χολστάιν» και στη συνέχεια τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες αγελάδες. Τελικά, προέκυψαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα, το οποίο περιέχει λυσοζύμη, μια ανθρώπινη πρωτεΐνη με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο μητρικό γάλα.

Επίσης, πάλι μέσω γενετικής τροποποίησης, δημιουργήθηκαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα που περιείχε δύο άλλες ανθρώπινες πρωτεΐνες, τη λακτοφερίνη και την άλφα-λακταλβουμίνη. Ακόμα, οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν κατά 20% περίπου την περιεκτικότητα του γάλατος σε λιπαρά.

πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου