Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τα περιστέρια προσανατολίζονται από τους δρόμους των πόλεων!


Ζωολόγοι από τη Βρετανία μετά από εκτεταμένες παρατηρήσεις οδηγήθηκαν στο εκπληκτικό συμπέρασμα ότι τα περιστέρια βρίσκουν τον δρόμο τους ακολουθώντας οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές.

Και όπως δηλώνουν οι ερευνητές, οι φυσικές και οι μαγνητικές πυξίδες των περιστεριών φαίνονται να έχουν υποδεέστερο ρόλο σε σχέση με τους δρόμους των πόλεων.

Έτσι, η δεκαετής έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποκάλυψε ότι πολλά περιστέρια στρίβουν σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις αυτοκινητοδρόμων και επίσης χρησιμοποιούν διακριτικά σημεία για να θυμούνται πού βρίσκονται.

Για τις ανάγκες της έρευνας χαρτογραφήθηκαν οι πορείες που ακολουθούσαν τα περιστέρια μέσα σε μια περιοχή ακτίνας 3.5 χιλιομέτρων με τη χρήση μικροσκοπικών συσκευών ανίχνευσης σε συνδυασμό με το σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού (GPS).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δρ. Tim Guilford «Δεν ακολουθούν γραμμικές πορείες πάντα και ορισμένες φορές, όταν πετούν σε ύψος εβδομήντα ή ενενήντα μέτρων πάνω από οικοδομημένες περιοχές είναι δύσκολο να δούμε τί ακριβώς ακολουθούν. Αλλά όταν ακολουθούν έναν δρόμο είναι πολύ εμφανές. Ακολούθησα ορισμένα, τα οποία πετούσαν πάνω από την παράκαμψη της Οξφόρδης και τα είδαμε να στρίβουν σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις. Μοιάζει πολύ ανθρώπινο.»

Ενώ διαπιστώθηκε σε ό,τι άφορα στην ικανότητα προσανατολισμού τους με βάση τον Ήλιο, ότι τη χρησιμοποιούν μόνο όταν πετούν πάνω από άγνωστες περιοχές.

Πηγή: strangeactivities.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου