Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΤΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ???


Έχετε προσέξει ποτέ τις ετικέτες στα τρόφιμα  που αγοράζετε? Φαίνεται να είναι μεγαλύτερες χρόνο με το χρόνο!!! Η Ευρωπαϊκή  Ένωση έχει θεσπίσει κάποιους αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι παραγωγοί στους καταναλωτές.

Οι ετικέτες μάς ενημερώνουν για την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, την προέλευση του, τον τρόπο αποθήκευσης ή παρασκευής του και κυρίως για τα συστατικά του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους πάσχουν από τυχόν αλλεργίες. 

Τι είναι καλό να γνωρίζετε?

  • Πρέπει να αναγράφονται όλα τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του νερού και των προσθετικών τροφής, σε φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους.
  • Η ετικέτα θα πρέπει να αναφέρει ξεκάθαρα αν ένα διατροφικό προϊόν περιέχει ένα συστατικό ή ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
  • Οι ετικέτες που αναφέρονται στα θρεπτικά συστατικά παρέχουν πληροφορίες  π.χ για την ποσότητα ενέργειας, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λίπους, βιταμινών και μετάλλων που περιέχονται στα τρόφιμα . Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό στην Ε.Ε, εκτός εάν έχει γίνει συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την ενέργεια (θερμίδες) ή τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε μια τροφή.
  • Ορισμένες τροφές έχουν <<γεωγραφικές ενδείξεις>> - για παράδειγμα, το ζαμπόν Πάρμα ονομάζεται έτσι μόνο αν προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Ιταλίας.  
  • Οι εικόνες επάνω στις ετικέτες πρέπει να είναι ακριβείς. Στα γιαούρτια πού χρησιμοποιούνται τεχνητές αρωματικές ουσίες και όχι πχ αληθινά ροδάκινα, δεν πρέπει να απεικονίζεται το φρούτο!!!
  • Στην ετικέτα θα πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν ή να διαμαρτυρηθούν.


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ

>> Το χρόνο απόψυξης και μαγειρέματος 
>> Τις αναγραφόμενες οδηγίες όπως Ημερομηνία Λήξης και Ανάλωση Εώς, για να μη θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.


Ετικέτες και αλλεργίες...
  Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ενήλικες και παιδιά που πάσχουν από κάποια μορφή αλλεργίας σε τρόφιμα.Oι βαριές μορφές αλλεργιών μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο .Η νομοθεσία της Ε.Ε απαιτεί να αναγράφονται όλα τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία παραγωγής της τροφής.

Τι είναι οι ετικέτες ΓΤΟ?
   Στην Ε.Ε, αν μια τροφή περιέχει ή αποτελείται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), ή περιέχει συστατικά που έχουν παραχθεί από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς , αυτό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Για γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που πωλούνται  χύμα, οι σχετικές πληροφορίες πρέπει να εμφανίζονται ακριβώς δίπλα στην τροφή.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε, σε προϊόντα όπως το αλεύρι, το λάδι και το σιρόπι γλυκόζης πρέπει να αναγράφεται ότι είναι γενετικά τροποποιημένα αν έχουν τέτοια προέλευση Αλλά τα προϊόντα που παράγονται με τεχνολογία γενετικής τροποποίησης ( τυρί που παράγεται από γενετικά τροποποιημένα ένζυμα κλπ.) δε χρειάζεται να φέρουν τη σχετική ετικέτα. Τα προϊόντα, όπως το κρέας, το γάλα και τα αυγά που προέρχονται από ζώα που καταναλώνουν γενετικά τροποποιημένη τροφή, επίσης δε χρειάζεται να φέρουν τη σχετική ετικέτα. 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΕΡΔΕΜΕΛΙΔΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου